U trendu

Makron: Manji porez penzionerima, minimalac veći 100 evra

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je sinoć javnosti da će smanjiti poreze za penzionere i povećati minimalnu zaradu za 100 evra mesečno počev od januara 2019, ali da neće ponovo uvesti porez za bogate.

U prvom obraćanju naciji otkako su protesti protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Makron je na televiziji saopštio da proglašava „vanredno ekonomsko i socijalno stanje“ i da želi „Francusku koja može da dostojanstveno živi od svog rada“, prenose francuski mediji.

„Odgovorićemo na nužne ekonomske i socijalne potrebe snažnim merama, smanjujući poreze brže, držeći troškove pod kontrolom, ali ne zaokretima“, rekao je Makron, prenosi Rojters.

Najavio je i da će ubrzati uvođenje poreskih olakšica za radnike s niskim primanjima, kao i da će ukinuti porez na isplatu za prekovremeni rad počev od 1. januara, nekoliko meseci ranije nego što je to prvobitno predviđeno.

Sve ove najavljene mere zahtevali su demonstranti u žutim prslucima koji su četiri nedelje sve oštrije protestovali protiv Makrona, za koga smatraju da je naklonjen bogatima, primećuje AP.

Makron je rekao i da će se sastati sa gradonačelnicima od regiona do regiona u celoj zemlji, „kako bi izgradio temelj novog nacionalnog ugovora“, prenose francuski mediji.

Najavljuje i da će se baviti različitim pitanjima kao što je „ravnoteža fiskalnosti“ i mera radi suočavanja s klimatskim promenama.

„Dobra rešenja će se pojaviti na terenu“, istakao je.

Makron je izrazio i nameru da preispita način na koji je država organizovana, kao i pitanje imigracije „kako bi se zemlja saglasila o tome šta je njen duboki identitet“.

„Nećemo nastaviti život, a da se ništa nije promenilo. Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Moja jedina briga ste vi. Samo za vas se borim. Naša jedina bitka jeste bitka za Francusku. Živela Republika, živela Francuska“, tim rečima je predsednik završio obraćanje naciji, prvo otkako su „žuti prsluci“ počeli proteste širom zemlje pre četiri nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.