U trendu

Makron, novi predsednik Francuske koji želi jaku zemlju i obnovljenu EU (VIDEO)

Novi francuski predsednik Emanuela Makron danas je obećao da će da obnovi Evropu i vrati poverenje Francuzima u govoru u Jelisejskoj palati nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti od sada bivšeg predsednika Fransoa Olanda.

„Francuska je izabrala nadu i osvajački duh. Imaću stalnu želju za pomirenjem i okupljanjem“, rekao je najmladji dosad, 39-godišnji predsednik francuske Pete Republike.

Makron, koji je obećao da će raditi na obnovi Evropi, odlučio je da prvo putovanje u inostranstvo bude u Nemačkoj gde će u ponedeljak uveče imati radnu večeru s kancelarkom Angelom Merkel.

Novi predsednik je rekao da će preuzeti „svu odgovornost za rešavanje velikih svetskih pitanja, kao što su migrantska kriza, klimatske promene i borba protiv terorizma“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na Tviteru da se otvara „nova strana za Francusku“ koja će dati novi „elan Evropi“.

Makron je preuzeo dužnost tokom svečane ceremonije u Jelisejskoj palati pred nekoliko stotina zvanica.

Njegova supruga Brižit (64) slikala se za medije ispred ulaza u palatu sa Makronom koji ju je držao za ruku. Atipičan bračni par zbog razlike od 24 godine privlači veliku medijsku pažnju.

Makron je posle svečanosti u palati položio venac na grob Neznanom junaku ispod Trijumfalne kapije, što je deo protokola preuzimanja dužnosti.

Predsednik Francuske bi sutra trebalo da imenuje novog premijera do parlamentarnih izbora zakazanih 11. i 18. juna.
Ti izbori će biti veoma važni za Makrona koji pokušava da dobije parlamentarnu većinu sa svojim novim političkim, centrističkim pokretom, Republika u pokretu, pošto je predsednik koji ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci u Francuskoj.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike