U trendu

Makron:Novom strategijom više novca za borbu protiv raka

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi želeo da generacija koja će 2030. napuniti 20 godina bude prva bez duvanskih proizvoda, a takođe je obećao da će učiniti više kako bi upozorio na opasnosti od alkohola, tokom predstavljanja nove desetogodišnje strategije za borbu protiv raka.

Makron je poručio francuskom Nacionalnom institutu za rak, državnom telu koje koordinira naučna istraživanja o ovoj opakoj bolesti, da će vlada u narednih pet godina nameniti 1,7 milijardi evra za njihov rad, što je porast od 20 odsto u poređenju sa periodom 2016-2021, prenosi Rojters.
„Ova strategija je ambiciozna s obzirom na ciljeve kojima teži, da za 10 godina zaustavi nova oboljevanja od raka koji se mogu izbeći sa 150.000 godišnje na manje od 100.000 i da smanji mortalitet od sedam najsmrtonosnijih karcinoma“, naglasio je Makron u video obraćanju francuskom institutu.

Francuski predsednik je rekao da je 70 000 slučajeva , što je gotovo polovina broja oboljevanja od vrsta raka koji se mogu sprečiti , trenutno posledica duvanskih proizvoda i kao meru najavio da će se cene cigareta i dalje povećavati i da će biti još više restrikcija u vezi pušenja.

Makron je rekao i da je alkohol odgovoran za petinu oboljevanja od raka koji se može izbeći, ali pošto je važan deo francuske tradicije nije cilj da se on potpuno iskoreni, već se mora učiniti sve kako bi se sprečila njegova prekomerna konzumacija što uključuje vidljivije i detaljnije informacije o svakom proizvodu, kao što je to već slučaj sa drugim prehrambenim proizvodima.

Francuska je jedan od vodećih svetskih proizvođača i izvoznika vina, a „Perno Rikard“ je druga najveća svetska kompanija za proizvodnju žestokih pića, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar