U trendu

Makron pozvao Izrael da istraži smrt palestinske novinarke

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makronon pozvao je danas Izrael da brzo okonča istragu o smrti palestinske novinarke ubijene prošle nedelje tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.

Dugogodišnja novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh ubijena je prošle srede, a njena smrt i nasilje izraelske policije prema Palestincima koji su dva dana kasnije bili u njenoj pogrebnoj povorci izazvali su bes Palestinaca i ogorčenje međunarodne zajednice, prenosi Rojters.

„Predsednik je rekao da ga je potresla smrt Širin Abu Akleh i ponovio stav Francuske da je potrebno brzo okončati istragu“, saopštio je kabinet francuskog predsednika posle telefonskog razgovora Makrona i izraelskog premijera Naftalija Beneta.

Izrael i Palestinci sprovode odvojene istrage o smrti novinarke i ne prestaju da daju oprečne izjave o uzocima njene pogibije.

Palestinci optužuju Izrael za ubistvo novinarke i traže međunarodnu reakciju, dok Izrael negira odgovornost za njenu smrt i tvrdi da je Abu Akleh, po svemu sudeći slucajno pogođena u razmeni vatre između Izraelaca i Palestinaca.

Jelisejska palata je saopštila da je predsednik Makron izrazio zabrinutost i zbog nedavne odluke izraelskih vlasti da se nastavi sa izgradnjom više od 4.000 novih kuća u sklopu naselja na Zapadnoj obali, koju Palestinci smatraju teritorijom svoje države.

Većina zemalja smatra da su izraelska naselja u suprotnosti sa međunarodnim pravom, dok Izrael odbacuje te tvrdnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.