U trendu

Makron pozvao progresiste da se bore na evropskim izborima 2019.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je večeras u Salzburgu progresiste (naprednjake) i demokrate da se bore za pobedu na izborima za Evropski parlament 2019. godine.

Makron je posle neformalnog samita lidera Evropske unije (EU), ne navodeći imena, osudio one koji ne žele migrante u svojoj zemlji.

„Zemlje koje ne žele Fronteks (Evropsku agenciju za zaštitu spoljnih granica) ili ne pokazuju solidarnost, na kraju će izaći iz šengenskog prostora“, rekao je Makron.

Nekoliko zemalja istočne Evrope, medju kojima Madjarska, protive se migrantskoj politici Brisela, koju madjarski premijer Viktor Orban smatra „promigrantskom“. Makron je u nekoliko navrata kritikovao Orbanov tvrd stav prema migrantima.

Na Makronovu izjavu odmah je reagovala predsednica ekstremne desnice u Francuskoj Marin Le Pen koja smatra da je francuski predsednik dao „izjavu o kraju EU“.

Makron smatra da kriza kroz koju EU prolazi poslednjih deset godina predstavlja egzistencijalnu krizu i da će naredni izbori biti „istorijska bitka“ jer to neće biti izbori kao što su do sada bili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.