U trendu

Makron: Rusija ne može i ne treba da pobedi u ratu protiv Ukrajine

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Rusija ne može i ne treba da pobedi u ratu protiv Ukrajine, dan pošto je u ruskom raketnom udaru 18 ljudi poginulo u ukrajinskom tržnom centru.

„Rusija ne može i ne treba da pobedi“, rekao je Makron i dodao da je jučerašnji napad na tržni centar u gradu Kremenčuk „novi ratni zločin“.

Na kraju samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) u Nemačkoj, Makron je kazao da će te zemlje podržavati Ukrajinu i neće odstupiti od sankcija Rusiji „koliko god bude potrebno i neophodnim intenzitetom“.

Makron je naveo da nije jasno kada će biti završen ruski rat protiv Ukrajine, koji je ušao u peti mesec, i dodao da je cilj zapadnih demokratija da Rusija ne pobedi.

Spasioci danas i dalje pretražuju ruševine tržnog centra u Kremenčuku. Ukrajinske vlasti su navele da je u tržnom centru u trenutku ruskog raketnog napada bilo 1.000 kupaca i radnika.

Na zahtev Ukrajine, Savet bezbednosti UN zakazao je za danas hitnu sednicu na kojoj će se razgovarati o jučerašnjem ruskom napadu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija nastaviti sa ofanzivom dok ne ispuni ciljeve, navodeći da bi neprijateljstva mogla da budu okončana „pre kraja dana“ ako Ukrajina ispuni ruske zahteve i naredi svojim vojnicima da se predaju.

Kremlj traži da Kijev prizna suverenitet Rusije nad poluostrvom Krim, koji je Moskva pripojila 2014. godine, da prizna nezavisnost regiona Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, proglašenu od proruskih separatista, i da prihvati trenutnu situaciju, što je aluzija na dobitke koje je Rusija ostvarila od početka invazije 24. februara.

Kao i u mnogim drugim napadima, Rusija je negirala da je tržni centar bio meta jučerašnjeg napada, navodeći da su ratni avioni ispalili precizno navođene rakete na skladište sa zapadnim oružjem i municijom, i da je to dovelo do snažnih eksplozija koje su zapalile tržni centar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar