U trendu

Makron u kampanji za parlamentarne izbore u junu

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron danas je, u prvom zvaničnom pojavljivanju od reizbora, neočekivano posetio radničko predgrađe Pariza u kojem vlast drže socijalisti, u pokušaju da pridobije levičarsko biračko telo uoči junskih parlamentarnih izbora, prenosi Rojters.

Makron je tom prilikom prošetao pijacom u gradu Serži, rukovao se i razgovarao sa mladima i čak pozirao sa njima za selfije, što je način da pokaže kako „sluša zabrinutost, očekivanja i potrebe ljudi, poručeno je iz Jelisejske palate.

Kako navodi Rojters, centrista Makron dugo se suočavao sa optužbama da je previše distanciran i elitistički nastrojen, što je obeshrabrilo neke levičare da ga ne podrže u nedeljnom drugom krugu glasanja protiv kandidata krajnje desnice Marin Le Pen.

„Želim da od početka mog novog mandata uputim poruku poštovanja i obzira prema ovim oblastima koje su među najsiromašnijim u zemlji“, rekao je Makron u Seržiju, u kojem je kandidat krajnje levice Žan-Lik Melanšon osvojio gotovo polovinu glasova u prvom krugu predsedničkih izbora.

Izvori bliski Makronu navode da on namerava da odgovori na izazov koji mu je Melanšon postavio za parlamentarne izbore 12. i 19. juna, što se smatra ključnom preprekom koja će odrediti mogućnost i kapacitet predsednika da vlada u narednih pet godina.

Navodi se da Melanšon, koji je veoma dobro prošao u prvom krugu predsedničkih zauzevši treće mesto, iza Makrona i Le Penove, želi da okupi levičarsku zajednicu kako bi uspostavila dominaciju parlamentom i primorala Makrona na neugodnu „kohabitaciju“.

S tim u vezi, dodaje se da su, kako se stiče utisak, napredovali današnji razgovori portparola Melanšonove stranke, Nepokorena Francuska, i Socijalističke partije, nekad glavne snage na levici čiji je predsednički kandidat doživeo neuspeh, a koji su naveli da po svemu sudeći ne postoje nepremostive razlike za formiranje saveza.

To je, navodi agencija, u potpunoj suprotnosti sa previranjima na drugoj strani političkog spektra, naročito otkad su neki članovi konzervativnih Republikanaca (LR) bili u iskušenju da prebegnu u Makronovu partiju, dok neki drugi sve više gledaju ka krajnjoj desnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.