U trendu

Makron: Učiniti policiju transparentnijom

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je danas mere koje bi trebalo da učine policiju transparentnijom u pogledu počinjenih grešaka, što podrazumeva objavljivanje izveštaja o internih istragama i formiranje parlamentarnog nadzornog tela.

Makronov govor u policijskoj školi u Rubeu, na severu Francuske, usledio je nakon višemesečnih nacionalnih konsultacija o neophodnim promenama u policiji, nakon optužbi za nasilje i rasizam, prenosi agencija AP.

„Kada postoje prekršaji, oni moraju dovesti do sankcija. Kada postoje problemi, moraju dobiti odgovor“, rekao je Makron.

Francuski predsednik je rekao da nema razloga za strah zbog veće transparentnosti policije, kao i da će sada biti objavljeni izveštaji međunarodnih istraga o navodima o zloupotrebama i nedoličnom ponašanju policije.

Osim toga, novo telo sastavljeno od poslanika iz Narodne skupštine i Senata biće zaduženo za procenu policijskih radnji, rekao je Makron.

U svom govoru, francuski predsednik je takođe nastojao da odgovori na zahteve policijskih sindikata za delovanje u oblastima uključujući poboljšanje obuke službenika, smanjenje papirologije i povećanje njihovog prisustva na terenu.

On je poručio da će se budžet Ministarstva unutrašnjih poslova sledeće godine poboljšati za 1,5 milijardi evra.

Nacionalne konsultacije o policiji bile su podstaknute objavljivanjem video snimka krajem prošle godine, na kojem se vidi kako je policajac pretukao muzičkog producenta Majkla Zeklera, koristeći pendrek i suzavac bez očiglednog razloga.

U to vreme, Makron je rekao da se oseća „posramljeno“ i „šokirano“ zbog tog događaja, iako je negirao da su rasizam ili nasilje sistemski na snazi.

Tada je otvorena sudska istraga o policijskim radnjama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.