U trendu

Makron: Ukrajini otvoren put ka EU po utvrđenim pravilima

PARIZ, 11. marta ( Tanjug) – Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da je Ukrajini otvoren put ka EU, a će se njeno pristupanje odvijati po utvrđenim pravilima Unije o proširenju.

Makron kaže da će EU podrzavati Ukrajinu sve dok traje rat na njenoj teritoriji, ali i kasnije u obnovi zemllje.

”Poruka koju smo poslali ukrajinskom narodu jeste im je otvoren put ka našoj Evropi. Oni se bore za slobodu i demokratiju, za vrednosti koje mi svi delimo. To pokazuje da je Ukrajina zaista deo neše Evropske porodice”, poručio je Makron.

Na kraju dvodnevnog sastanka lidera EU 27 u Versaju, domaćin samita francuski predsednik Emanuel Makron je najavio da je EU spremna da usvoji dodatne sankcije protiv Rusije u cilju zaustavljnja rata u Ukrajini, ali i upozori na neophodnu pripremu EU na moguće posledice tih sankcija u narednim mesecima, i pozvao na jačanje nezavisnosti i suvereniteta EU.

”Naša hrana, eneregetika, odbrana sve su to pitanja našeg suvereniteta u svetlu ove krize. Mi želimo da sarađujemo sa svetom, ali hoćemo da biramo partnere, a ne da zavsimo od ikoga”, zaključio je Makron.

Predsednik Francuske je ponovio da je trenutno primarni cilj vraćanje miru, kroz prekid vatre i povalčenje ruskih trupa iz Ukrajine i poručuje da se u tom smislu vrši snažan pritisak na Rusiju, ali i održava zahteva dijalog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar