U trendu

Makron želi da reforma penzionog sistema bude sprovedena uprkos svemu

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je danas da bi reforma penzionog sistema trebalo da bude sprovedena do kraja godine iako je omražena u narodu i da je spreman da bude nepopularan zbog toga.

Makron je u intervjuu francuskim televizijama TF1 i Frans 2 (France) rekao da je reforma neophodna i da je ne sprovodi iz zadovoljstva.

„Ja ne tražim da ponovo budem izabran. Između anketa o popularnosti i opšteg interesa zemlje, biram interes zemlje“, rekao je Makron i dodao da je spreman zbog toga da bude nepopularan.

Prema njegovim rečima, ne postoji drugo rešenje nego raditi više.

Francuzi i deo opozicije su ogorčeni jer reforma predviđa i pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Makron je u utorak odbacio rekonstrukciju vlade, raspuštanje parlamenta i raspisivanje referenduma o reformi penzionog sistema.

Francuski predsednik je rekao da ima poverenje u premijerku Elizabet Born (Elisabeth Borne) koja je nedavno iskoristila ustavno pravo za donošeje zakona o reformi bez glasanja u Parlamentu gde su joj se pooslanici usprotivili.

Zbog toga su poslanici opozicije podneli dva predloga za izgasavanje nepoverenja Vladi, ali to nije prošlo u Parlamentu. To se i očekivali jer Makronova koalicija ima relativnu većinu i za zakon je imala podršku nekih opozicionih stranaka, među kojima je tradicionalna desničarska stranka Republikanci.

Makronov intervju je očekivan od januara, kada su pokrenuti protesti i štrajkovi protiv reforme penzionog sistema. Na nekim protestima je bilo fizičkih sukoba.

Štrajkovi i blokade su i danas, posebno u naftnom sektoru, a za sutra su ponovo najavljeni protesti širom Francuske.

Makron je danas osudio „cinizam“ nekih velikih kompanija koje su ostvarile velike neočekivane zarade, i od njih tražio da taj novac daju radnicima koji su doprineli toj zaradi firmi.

Najavio je da će s Vladom raditi na uvođenju „izuzetnog doprinosa“ za zaposlene u firmama koje dobro zarađuju i ne dele taj novac radnicima.

Sindikati koji organizuju proteste rekli su posle Makronovog intervjua da su razočarani i da je predsednik Francuske pokazao „prezir prema milionima demonstranata“.

Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) ocenio je da je Makron ponovo pokazao „prezir i aroganciju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar