U trendu

Makronov blok vodi nakon glasanja Francuza u inostranstvu

PARIZ – Politički blok predsednika Francuske Emanuela Makrona izbio je na prvo mesto u većini izbornih jedinica u inostranstvu gde se birači na parlamantarnim izborima izjašnjavaju pre ostatka Francuske.

Ipak, u prvim izveštajima sa glasanja proteklog vikenda, navodi se da se Makronov blok Zajedno našao pred ozbiljnijim izazovom koji nameću stranke ujedinjene levice u poređenju sa izborima 2017. godine, prenosi Rojters.

Jedanaest od 577 mesta u parlamentu rezervisano je za geografske zone u inostranstvu u kojima žive francuski državljani.

Makronov politički blok Zajedno osvojio je najveći broj glasova u osam od 11 izbornih jedinica, dok je koalicija NUPES koju predvodi levičar Žan-Lik Melanšon, bila uspešnija u dve.

U devet od 11 izbornih jedinica u kojima se glasalo biće održan i drugi krug, 18. i 19. juna, tokom kojeg će snage odmeriti Makronov blok Zajedno i Melanšonova levičarska koalicije NUPES, što je bolji rezultat levice nego na izborima 2017. godine kada se u drugi krug kvalifikovala u svega pet izbornih jedinica.

Birači u Francuskoj izaći će na parlamentarne izbore u dva kruga, 12. i 19. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.