U trendu

Maksimalni napori da se požar ne proširi na deo Zelengore

BANJALUKA – Ekipe Helikopterskog servisa Republike Srpske, Republičke uprave civilne zaštite i zaposleni Nacionalnog parka Sutjeska i jutros rade na gašenju požara u kanjonu reke Hrčavke, izjavio je v.d. dužosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je za RTRS istakao da su pripadnici Helikopterskog servisa Srpske delovali i u večernjim satima i da se požar drži pod kontrolom.

Ulažu se maksimalni napori da ne dođe do proširenja na deo Zelengore i da se spreči ugrožavanje Nacionalnog parka Sutjeska od požara, rekao je Novitović.

On je objasnio da se radi o veoma nepristupačnom terenu.

Sam kanjon reke Hrčavke je toliko nepristupačan da niko nije u mogućnosti da đeluje sa zemlje. Ostaje nam da, ulaganjem maksimalnih napora, pripadnici Helikopterskog servisa drže požar pod kontrolom. Sve resurse koje imamo stavljamo na raspolaganje Nacionalnom parku Sutjeska, naglasio je Novitović.

Govoreći o požaru u Parku prirode Blidinje, kaže da je na tom požarištu izuzetno teška situacija.

„Opožarena površina je velika, preti da ugrozi samostan“, izjavio je Novitović.

On je joŠ jednom apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom.

Niko sa sigurnošću ne može reći da je požar u Nacionalnom parku Sutjeska izazvao ljudski faktor. Ono što znamo jeste da nije u pitanju prirodni faktor, odnosno udar groma, kao što je to bio slučaj na Blidinju. poručio je Novitović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar