U trendu

Malezija i Indonezija: Stopirati izraelske napade na Gazu

KUALA LUMPUR – U jeku oružanog sukoba između izraelske vojske i Hamasa, Malezija i Indonezija danas su uputile apel Savetu bezbednosti UN (SBUN) da interveniše i stopira izraelske vazdušne napade na pojas Gaze.

Ovo je potvrdio premijer Malezije Muhjidin Jasin i dodao da je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Indonezije Džokom Vidodom postignuta saglasnost da „akcije Izraela dostojne prezira, moraju odmah biti stopirane“.

„Imamo slične stavove – da bi međunarodna zajednica, posebno SBUN, trebalo hitno da deluje da bi se obustavile sve forme nasilja koje čini Izrael i sačuvaju životi Palestinaca“, izjavio je premijer Malezije Muhjidin Jasin tokom televizijskog obraćanja i podsetio da do sada SBUN nije izdao nikavo saopštenje o „istuaciji u Palestini“ zbog protivljenja SAD, prenosi Rojters.

Malezija već dugo godina odlučno i dosledno podržava palestinsku stranu i zalaže se za soluciju „dve države“ u okviru granica pre 1967. godine i tzv. Junskog rata.

Izrael ne prekida sa vazdušnim napadima na pojas Gaze, a palestinski ekstremisti iz Hamasa nastavljaju da raketiraju Izrael.

Od izbijanja sukoba prošlog ponedeljka u Gazi je ubijeno najmanje 136 ljudi, među njima i 34 dece i 21 žena, potvrdili su palestinski medicinski zvaničnici.

Izrael je prijavio osam mrtvih, među njima dvojica vojnika na granici prema Gazi i šest civila, među kojima je bilo i dvoje dece.

Na okupiranoj Zapadnoj obali Palestinci su prijavili 11 poginulih tokom sukoba demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.