Mali: Otpisano 70 odsto klirinškog duga Srbije prema Češkoj

PRAG – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas potpisan Sporazum o regulisanju starog klirinškog duga Srbije prema Češkoj kojim će biti otpisano 70 odsto tog duga koji potiče još iz doba SFRJ.

Mali je u sastavu delegacije na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić koja boravi u poseti Češkoj Republici.

„To je dug koji potiče još iz SFRJ i uspeli smo nakon teških pregovara da dobijemo otpis 70 odsto duga, da sa 32,7 miliona dolara dođemo na 9,8 miliona. To je jedina stvar koja je opterećivala odnose dve zemlje u proteklih 25 godina“, rekao je Mali novinarima u Pragu.

Kako je rekao, Srbija ima novac na računu, biće regilusan i taj stari dug.

„Imamo likvidnost. Nakon što ovaj sporazum bude ratifikovan imamo 45 dana da platimo 9,8 miliona dolara“, naglasio je on.

Rešavanje ovog pitanja omogućava i otvaranje nove stranice u odnosima dve zemlje, kako bi se dalje razvijala saradnja, investicije, dodao je Mali.

„Pričali smo mnogo o novim investitorima koji dolaze u našu zemlju iz Češke republike. To je sjajna stvar i zato želimo da ove stare dugove rešimo što pre kako bismo otvorili prostor za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa“, zaključio je Mali.

Češka ministarka finansija Alena Šilerova istakla je da će postizanje Sporazuma o rešenju srpskog duga još više poboljšati odnose dve zemlje, za koje je taj problem iz prošlosti predstavljao opterećenje.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je na čelu delegacije koja boravi u zvaničnoj poseti Češkoj Republici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.