U trendu

Maloletni Palestinac osudjen na doživotnu robiju

Izraelski vojni sud osudio je palestinskog maloletnika na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva jedne Izraelke, saopštila je armija.

Kako se navodi u sinoćnom vojnom saopštenju ubica koji je Dafnu Meir izbo nožem 17. januara ove godine osudjen je na doživotnu kaznu i novčanu kaznu od 750.000 šekela (196.000 dolara).

Izraelska medicinska sestra (38), majka šestoro dece, ubijena je u svojoj kući u jevrejskom naselju Otniel na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski mediji prenose da je ubica, čije ime na pominju jer je maloletnik, u vreme ubistva imao 16 godina.

On je zločin priznao, a sud je naglasio da je ubistvo počinjeno neuobičajeno okrutno i da je doživotni zatvor odgovarajuća kazna. Takodje je preporučeno da se budući komitet za pomilovanje uzdrži od oslobadjanja.

Ubica je primetio žrtvu dok je farbala okvir ulaznih vrata svoje kuće i prišao joj s ledja, ubo je nožem u glavu pred očima njene dece. Posle je otišao kući, presvukao se i legao da spava.

Dva dana kasnije našli su ga u njegovoj kući pripadnici izraelske bezbednosne službe Šin bet, armije i elitne jedinice Duvdevan koji se prerušavaju u Arape.

Priznao je ubistvo tokom istrage, rekavši da je pre nego što je ubio Izraelku gledao palestinske vesti i da je rečeno da Izrael „ubija mlade Palestince“.

U vojnom saopštenju je takodje upozoreno da će armija nastaviti da „deli pravdu najoštrije protiv onih koji izvode terorističke akte“.

Talas palestinskih napada na izraelske civile i vojnike nožem, vozilima i oružjem počeo je pre više od godinu dana ali se broj incidenta značajno smanjio u poslednjim mesecima.

Od oktobra prošle godine ubijeno je 36 Izraelaca, dvoje Amerikanaca, jedan Jordanac, jedan Eritrejac i jedan Sudanac.

U isto vreme poginulo je najmanje 237 Palestinaca, prema podacima AFP-a. Izrael tvrdi da su većina poginulih Palestinaca bili napadači, a da su drugi ubijeni u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama tokom demonstracija i u vazdušnim udarima na pojas Gaze.

Većinu napada na Izraelce Palestinci su izveli samostalno, zapravo nisu pripadali nijednoj ekstremističkoj organizaciji, a mnogi napadači su bili mladi, uključujući tinejdžere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.