U trendu

I Malta odbila brod desničarske antimigrantske organizacije

Malteške vlasti saopštile su danas da brod „Si star“, koji je unajmila krajnje desničarska organizacija „Difend Jurop“ („Odbranimo Evropu“), nije dobrodošao u toj ostrvskoj zemlji, što je izazvalo gnevnu reakciju te grupe, koja vodi kampanju protiv imigracije.

Nazivajući stav Malte „istorijskom sramotom“, posada broda saopštila je da joj nije dozvoljen pristup luci, kao i da je odbijen njen zahtev da na brod bude dostavljena voda, preneo je AFP.

„Dok se teroristima “Islamske države“ bez ikakvih problema pruža dobrodošlica prilikom povratka u Evropu, patriotskim aktivistima onemogućeno je da pristupe vlastitom kontinentu“, navela je ta organizacija u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Portparol malteške vlade rekao je da brod nije zahtevao da uplovi u pristanište na Malti, dodajući da bi takav zahtev bio odbijen.

„Oni su ovde hteli da kupe usluge. Ni u jednom trenutku nije bilo nikakve vanredne situacije“, izjavio je portparol za AFP.

„Ne želimo da budemo dovođeni u vezu sa tim brodom i nismo hteli da doplovi do naše obale jer se protivimo svemu što on predstavlja“, rekao je taj zvaničnik.

Brod je iznajmljen za patroliranje vodama u blizini Libije, kako bi neke od migranata koji u čamcima krenu ka Italiji vraćao u Libiju, a na tom zadatku proveo je manje od nedelju dana.

Tokom svoje kratkotrajne misije, koja je okončana u četvrtak uveče, brod je naišao na sličan prijem u lukama u Grčkoj, Italiji i Tunisu.

Potez malteške vlade levog centra zajedničkim saopštenjem pozdravile su lokalne nevladine organizacije, navodeći da on šalje „jasnu poruku protiv politike mržnje i ekstremizma“, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)