U trendu

Malta tudej: Vlasnik SBB-a kupio državljanstvo da izbegne porez

Najnovija lista naturalizovanih građana na Malti pokazala je da je većinski vlasnik kablovske kuće SBB Dragan Šolak kupio pasoš te zemlje kroz Individualni investicioni program za 650.000 evra, otkriva portal „Malta tudej“.

Prema pisanju portala, Šolak se kao najnoviji građanin pojavio u doktumentima projekta „Malteški papiri“ kao još jedan milioner koji izbegava plaćanje poreza.

Šolak se pojavljuje na najnovijoj listi naturalizovanih građana Malte, iako se pretpostavlja da je biznismen kupio pasoš kroz Individualni investicioni program (IIP) – koji prodaje malteško državljanstvo za 650.000 evra, navodi „Malta tudej“ i dodaje da je Vlada odbila da oda imena građana koji su dobili državljanstvo naturalizacijom, preko tog programa.

„Malta tudej“ navodi da je uspela da identifikuje njegovo ime i ime njegove supruge Gordane, kao i još dva izdržavana lica N. i S. Šolak, sa adresama na dve razlicite lokacije, jednoj u Slijemi, a drugoj u luksuznoj stambenoj zoni Tigne Point.

Projekat “Malteški papiri“, koji vodi Evropski istraživacki centar (EIC), a u kome ucestvuje Malta tudej, otkrio je u kojoj meri su oni koristili malteški poreski sistem da prebace svoj profit u zemlju i plate manji porez nego što bi platili u Srbiji, piše portal.

„Malta tudej“ takođe navodi i da je prema saznanjima hrvatskog partnera EIC, izbegnuto plaćanje poreza, kada su Šolakovoj medijskoj grupi razlicite TV stanice na Balkanu platile 6,7 miliona evra za prava emitovanja sportske TV, ali je taj novac završio na Malti, Kipru i Lihtenštajnu.

Šolakova medijska grupa je jedna od najvećih telekomunikacionih grupa na Balkanu, koja pruža Internet, telefon i TV programe domaćim i stranim građanima i imala je prihod u 2016. godini od oko 440 miliona evra, navodi Malta tudej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar