U trendu

Mamiću potvrđena optužnica i određen pritvor

OSIJEK – Protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još šestorice optuženih, koji se terete da su oštetili klub za oko 27 miliona evra, sudsko veće u Osijeku danas je potvrdilo optužnicu.

Prihvaćen je i predlog tužilaštva da se Mamiću odredi istražni zatvor, dok ostalim optuženima nije određen, prenela je Hina.

Zamenik direktora Uskoka Sven Mišković rekao je da će biti zatraženo Mamićevo izručenje iz BiH, u skladu sa sporazumom koji Hrvatska ima s tom zemljom.

„Očekujemo da ćemo Zdravka Mamića uskoro videti u Hrvatskoj“, poručio je Mišković.

Mamić ima rok od tri dana da se žali Vrhovnom sudu na odluku o određivanju istražnog zatvora, dok na odluku o potvrđivanju optužnice žalba nije dozvoljena.

Ako Vrhovni sud potvrdi odluku o određivanju istražnog zatvora, može početi procedura izručenja, koja ide preko ministarstva pravosuđa, s obzirom da je optuženik na području druge države.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši „Dinamov“ direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

Optužnica Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale optužene organizovao u zločinačko udruženje, koje je sklapanjem fiktivnih ugovora između „Dinama“ i više stranih kompanija i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, oštetili klub za više miliona evra.

Mamić je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na šest ipo godina zatvora, zbog izvlačenja blizu 16 miliona evra iz Dinama.

Neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH, čije državljanstvo ima, i danas živi u Međugorju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.