U trendu

Mandićev advokat traži izuzeće sudijskog veća

PODGORICA – Miroje Jovanović, advokat Andrije Mandića, predsednika opozicione Nove i jednog od lidera DF-a, zatražio je izuzeće sudijskog veća u predmetu “državni udar” na čelu sa sudijom Suzanom Moguošom, ali o tom zahtevu još nije odlučeno, pišu podgoričke Vijesti.

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj podgorički dnevnik piše, da se Jovanović na to odlučio nakon što su sudija Mugoša i njene koleginice Vesna Pean i Dragica Vuković, podnele krivičnu prijavu protiv Mandića, zbog stavova koje je saopštio u delu završnih reči u predmetu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Postupak po toj prijavi vodi se kod Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, a lidera Nove srpske demokratije terete da je počinio krivično delo – ometanje pravde.

Prema krivičnom zakonu za to delo je predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

“To upućuje na zaključak da su navedenom procesnom radnjom – podnošenjem krivične prijave i davanjem sebi svojstva oštećenih lica, tri navedene članice veća, u procesnom smislu postale nosioci prava iz korpusa građanskog (potencijalna naknada štete) i krivičnog prava (preuzimanje krivičnog gonjenja i druga procesna prava oštećenih), a što podrazumeva specifičan i potpuno pristrasan odnos prema optuženome”, piše u Jovanovićevom zahtevu za izuzeće postupajućeg veća.

On objašnjava da se pristrasnost ogleda u činjenici da su sudije 29. marta podgoričkom tužilaštvu najprije uputile pisani akt – podnesak, obrazlažući da treba proveriti da li je Mandić počinio krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Mandić je, naime, 26. marta u sudu “o aferi u Francuskoj iz 1894. godine, protiv Alfreda Drajfusa i Bombaškoj aferi iz 1907. godine u Crnoj Gori”…

Potom su, tvrdi branilac opozicionara, istom tužiocu podnele krivičnu prijavu protiv Mandića u svojstvu oštećenih…

“A da prilikom iznošenja završnih riječi g. Mandića, nisu prekinule glavni pretres i momentalno procesno odreagovale u pravcu u kom su kasnije to učinile (podnošenjem krivične prijave)… Iz čega je evidentno da su iste sačekale završetak glavnog pretresa, a potom i javno objavile presudu i time dokazale da su pristrasno postupale, odnosno da postoji vrlo jasna okolnost koja dovodi u sumnju nepristrasnost sve tri članice vijeća”, konstatuje advokat.

Ukoliko je zaista bilo ometanja pravde, tvrdi on, bilo je logično da se glavni pretres prekine.

On je zato predložio sudu da usvoji njegov zahtev za izuzeće:
“Jer će u protivnom nastati procesna situacija, u kojoj će tri osobe u jednom postupku suditi nevino optuženom Andriji Mandiću, a u drugom imati svojstvo oštećenih, pa je evidentno da on pred tim i takvim većem ne može imati pravično suđenje od nepristrasnih sudija”, piše u zahtevu Miroja Jovanovića.

Prvostepenom presudom izrečenom 9. maja, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog učestvovanja u pripremanju terorističkih napada u Podgorici.

Na najveću kaznu zatvora u podgoričkom Višem sudu osuđen je Rus Eduard Šišmakov – 15 godina zbog terorizma u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, dok je njegovom zemljaku Vladimiru Popovu određena 12-ogodišnja robija za ista krivična dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.