U trendu

Manevri američkih bojnih brodovi kod ostrva, naljutiće Peking

U Južnom kineskom moru danas su dva američka vojna broda prošla blizu ostrva za koja Peking tvrdi da pripadaju Kini, kazala su Rojtersu dva neimenovana američka zvaničnika.

Agencija navodi da će ovaj potez verovatno naljutiti kineske vlasti u trenutku kada predsednik SAD Donald Tramp nastoji nastavku saradnje sa Pekingom po pitanju Severne Koreje.

Američki zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, kazali su da su razarač opremljen navođenim raketama „Higins“ i krstarica opremljena navođenim raketama „Antietam“, prišli na 12 nautičkih milja od ostrva Parasel – niza ostrvaca, grebena i sprudova oko kojih Kina ima teritorijalne sporove sa susedima.

„Američka vojna plovila izvela su manevarske operacije u blizini ostrva Tri, Linkoln, Triton i Vudi u Paraselima“, rekao je jedan od zvaničnika.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je ranije danas da se nada da bi samit američkog predsednika Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong-una, zakazan za 12. jun u Singapuru, mogao da se dogodi kako je planirano i bude uspešan.

„Direktni dijalog lidera SAD i Severne Koreje ključan je za rešavanje nuklearnog pitanja“, navodi se u saopštenju poslatom Rojtersu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.