U trendu

Manjak solidarnosti EU prema Istočnoj Evropi

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je danas da Evropa pokazuje suviše malo solidarnosti prema zemljama članicama iz Srednje i Istočne Evrope.

U intervjuu koji je objavila poljska agencija PAP, Duda je istim argumentom uzvratio Evropskoj uniji koja zamera Poljskoj upravo nedostatak solidarnosti zbog odbijanja da primi deo izbeglica koji stižu u Evropu.

„EU treba da bude mnogo odlučnija. EU je jaka, ali slaba na nivou odluka i to je danas njen problem. To je možda zato što uopšteno EU pokazuje suviše malo solidarnosti“, rekao je šef poljske države, koji je iz vladajuće konzervativne partije Pravo i pravda.

„Nema dovoljno solidarnosti u razumevanju naše situacije, situacije zemalja Centralne i Istočne Evrope. Drugim rečima, sa zemljama koje su skorije ušle u EU i koje pokušavaju da sustignu bogate zapadne zemlje, u kojima pokušavamo da podignemo životni standard da mladi ne bi bili primorani da traže posao u inostranstvu da bi imali pristojnu platu“, rekao je Duda.

On je rekao da treba pre svega razumeti važna pitanja suvereniteta država, kao što su energetska i politika prema sirovinama. To je njeova aluzija na gasovod Severni tok kojim se ruski gas prenosi preko Baltika u Zapadnu Evropu. Varšava s podozrenjem gleda na taj gasovod i na politiku Brisela za smanjenje upotrebe uglja, navodi Frans pres.

Duda je potvrdio da EU za njega, kao i za veliku većinu Poljaka, predstavlja „ogromnu vrednost“.

„Ja sam pristalica EU kao unije nacionalnih država koje pre svega saradjuju na ekonomskom planu, bez mešanja u pitanja koja treba da ostanu u domenu nacionalnog suvereniteta“, rekao je Duda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar