U trendu

Maraš odgovorio: Kažnjavanje medija krajnje opasno

PODGORICA – Razmišljanje o uvođenju državnih mehanizama za kažnjavanje medija, koju je danas poslao potpredsednik odlazeće vlade i mandatar Dritan Abazović, krajnje je opasna, ocenio je direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) Vuk Maraš.

Maraš je upozorio da je sloboda medija jedan od stubova demokratije.

Abazović je ranije danas rekao da kaznena politika prema određenim medijima treba da se pojača, i da pojedini crnogorski mediji nisu daleko od nekih iz regiona kojima je oduzeta licenca.

Maraš je poručio da se era kažnjavanja medija i cenzurisanja medijskog sadržaja davno završila.

„Abazović, koji pledira da bude premijer, mora da zna kakvo je trenutno stanje“, rekao je Maraš u izjavi agenciji MINA.

Podsetio je da je Crna Gora članica Saveta Evrope i da je obavezuju njegove konvencije, presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i brojni drugi međunarodni akti, koji apsolutno garantuju nezavisnost medija.

“Umesto da Abazović razmišlja kako će da kažnjava medije, bolje je da razmišlja o tome kako da se unapredi profesionalizam medija, ojačaju samoregulatorni mehanizmi i kako da se kod javnosti stvara kritička slika o radu medija čiji sadržaj konzumiraju”, rekao je Maraš i istakao:

„Uvoditi, ili razmišljati o tome da se uvode državni mehanizmi za sankcionisanje je krajnje opasna poruka i takva praksa se ne može desiti“, istakao je Maraš.

Naravno, kako je naveo, potpuno je druga situacija kad je reč o govoru mržnje, budući da Crna Gora ima mehanizme da spreči pojavu takvog sadržaja.

On je pojasnio da u tom slučaju tužilac pokreće postupak za zabranu, ne jednog medija, već konkretnog medijskog sadržaja.

Kako je naveo, reč je o retkim slučajevima, kada se radi o pojavama koje potpadaju pod krivično delo.

„Sloboda medija je jedan od stubova demokratije i bilo kakvo kažnjavanje ne dolazi u obzir“, poručio je Maraš.

Postoje, kako je naveo, moderne prakse, primarno samoregulacije, koje treba jačati i omogućiti da mediji sami bolje urede svoju zajednicu.

„I da se na taj način izdiferenciraju kredibilni mediji u odnosu na one koji služe za propagandu”, naveo je Maraš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.