U trendu

Marčenko: Ukrajina potrošila 8,3 milijardi dolara na rat

KIJEV – Ukrajina je bila primorana da potroši 8,3 milijardi dolara na rat sa Rusijom umesto na razvoj, saopštio je danas ministar finansija Sergej Marčenko za Rojters.

Podatak koji ukrajinska vlada do sada nije objavila otkriva ekonomski vrtlog u kojim se Ukrajina nalazi, dok se istovremeno bori sa obnovljenom ruskom ofanzivom na istoku zemlje, navodi britanska agencija.

Potrošnja, preusmerena iz nekih sredstava koja su prvobitno bila predviđena budžetom za razvoj, išla je za kupovinu i popravku oružja, za hitnu pomoć interno raseljenim licima.., rekao je ministar finansija Sergej Marčenko.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva socijalne politike zvanično je registrovano 2,7 miliona interno raseljenih lica iako je stvarna cifra višestruko veća, navodi Rojters.

Vlada je prikupila samo 60 odsto planiranih poreskih prihoda za april, što je manjak koji je dopunjen na ekvivalent od 79,5 odsto grantovima stranih partnera, naveo je Marčenko u pisanom komentaru britanskoj agenciji.

Ukrajinski ministar je rekao da je Kijevu hitno potrebna strana podrška da bi se konsolidovalo stanje, jer je vlada primorana da ulaže milijarde dodatnih dolara u hitnu potrošnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.