U trendu

Maricic: Nadamo se junu, Bugarska treba da odustane od blokade

SAVUDRIJA – Severna Makedonija očekuje da Bugarska odblokira put te zemlje ka Evropskoj uniji, kako bi konačno počeli pregovori Skoplja sa EU, kaže potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić.

“Od formiranja nove vlade u januaru, radili smo na tome da pregovore sa EU počnemo što pre. Imamo intenzivni dijalog sa Bugarskom, imamo i reformski plan koji sprovodimo, i, iako se ne vezujemo za datume, očekujemo da se to dogodi što pre i da se iskoristi liderstvo Emanuela Makrona i Francuske u toku njihovog predsedavanja i da počnemo pregovore”, rekao je Maričić za Tanjug, u Istri gde je učestvovao na skupu “Strateški ekonomski razgovori”.

On je podsetio da je Severna Makedonija već 17 godina država kandidat, koja očekuje početak pregovora, ispunila je sve uslove i zato smatra da to zaslužuje.

“Mi smo realni, racionalni optimisti. Naši reformski planovi su dugoročni, a odluka je na EU da počne pregovore”, dodao je Maričić.

Na pitanje očekuje li da Bugarska ukine blokadu, kaže da Skoplje radi na tome da se blokada što pre ukine, te da, uz razumevanje za komplikovanu situaciju u Bugarskoj, veruje da se to što pre može dogoditi.

“Da li će to biti jun ili neki drugi mesec, ne želimo da se ograničavamo, ali želimo da se dogodi što pre, jer ova situacija ide i na štetu naših odnosa, i Zapadnog Balkana i Evropske unije”, rekao je Maričić.

Na pitanje da li strahuje da bi ukrajinska kriza mogla da stavi Zapadni Balkan u drugui plan, potpredsednik makedonske vlade odgovara da bi ukrajinska kriza, zapravo, trebalo da bude poziv za buđenje EU, na veći angažman Unije na Zapadnom Balkanu.

“To je opomena da naš region može da bude sledeća meta neke destabilizacije i zato je važno da EU deluje aktivno na Zapadnom Balkanu i da evropska perspektiva bude konkretna, jasna i opipljiva za naše građane”, rekao je Maričić.

Govoreći o utiaciju ukrajinske krize sa Severnu Makedoniju, podseća da su oni od prvog dana jasno izneli stav da podržavaju Ukrajinu, njen narod, da osuđuju rusku agresiju na Ukraniju, te da su podržali sankcije EU ka Rusiji, svesni da će to imati implikacije.

“Implikacije su iste kao i za sve ostale države. Imamo izazova sa snabdevanjem, međutim, uspešno ih rešavamo, i u saradnji sa zemljama regiona, naročito sa članicama inicijative ‘Otvoreni Balkan’ i verujemo da ćemo izdržati krizu i da će rat prestati što pre, kako bismo mogli da se normalizujemo, iako su posledice velike”, naveo je Maričić.

Kada je reč o “Otvorenom Balkanu”, ističe da je važno da se građanima pokaže da države u regionu, Srbija, Albanija i Severna Makedonija mogu zajedno da naprave mnogo toga za njih, da im olakšaju život, biznis, da mladi mogu slobodno da se kreću po regionu.

Ukazuje i da su “zelene linije”, uvedeni integrisani granični prelaz između Srbije i Severne Makedonije , “one stop shop”, značajno pomogao u ovoj krizi, kako bi biznis i snabdevanje osnovnim namirnicama bilo lakše.

“Zahvalni smo za mogućnost da održimo nivo snabdevanja svim proizvodima upravo u okviru saradnje u ‘Otvorenom Balkanu’. Zato smatramo da je to dobra inicijativa, da je treba dalje nadgraditi, da treba da ostanemo otvoreni za sve i da pokažemo da kao region, možemo dobre vesti da donesemo za naše građane i za ceo svet”, rekao je Maričić.

Vrata su, dodaje otvorena, a poziv svima da se pridruže stalan, jer to može samo da donese korist, da se, bez političkih predrasuda, konkretno olakša život građana.

“Imamo razumevanja za neke predrasude iz prošlosti, ali konkretnim inicijativama treba pristupiti bez predrasuda. Zato smatramo da svaka država u regionu treba da pruži šansu toj inicijativi. Dali smo šansu Berlinskom procesu, ima problema, ali ima i dostignuća. Zapadni Balkan može mnogo da ponudi i treba učestvovati u tome bez predrasuda”, poručio je Maričić.

Skup “Strateški ekonomski razgovori”, organizovala je Asocijacija za razvoj biznis mreže Jugoistične Evrope (SEEBDN).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar