U trendu

Marija Butina pristala da se izjasni kao kriva za zaveru?

VAŠINGTON – Marija Butina, koju su američke vlasti optužile da je ruski agent i da je pokušala da utiče na politiku SAD prema Rusiji, pristala je da se izjasni kao kriva za zaveru i da sarađuje sa američkim federalnim, državnim i lokalnim vlastima, navodi Ej-Bi-Si njuz.

Butina je u sporazumu, čiju kopiju američki televizijski kanal tvrdi da poseduje, navodno priznala da je kovala zaveru u cilju delovanja u SAD pod rukovodstvom neimenovanog ruskog zvaničnika, prenosi Rojters.

Američki savezni tužilac i advokati Marije Butine saopštili su 17. novembra da ta aktivistkinja za pravo na posedovanje i nošenje oružja pregovara o „mogućem rešenju“ za njen slučaj.

Oni su to tada naveli u zajedničkom podnesku sudu u Vašingtonu, što je bio prvi dokaz da je 30.godišnja aktivistkinja ili spremna da prizna krivicu ili na neko drugo rešenje koje bi joj ublažilo eventualnu kaznu.

Do tada su njeni advokati odlučno odbacivali optužbe kao „prenaduvane“, tvrdili da ona nije ruski agent i tražili da se slučaj odbaci.

Marija Butina je uhapšena letos i kasnije optužena za zaveru i da je neregistrovani strani agent.

Tužioci tvrde da je ona tokom predsedničke kampanje 2016. i posle izbora Donalda Trampa za predsednika, kao pokriće za svoje aktivnosti koristila status studentkinje da bi se infiltrirala u Nacionalnu asocijaciju za pravo na oružje (National Rifle Ašociation) i u druge političke organizacije povezane s Republikanskom partijom.

Navodi se da je Butina prikupljene informacije prenosila jednom ruskom zvaničniku kome su ove godine američke vlasti uvele sankcije, kao i da je nastojala da uspostavi veze između američkih političara i Kremlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar