U trendu

Maroko demantuje da je koristio softver za špijunazu

RABAT – Vlada Maroka demantovala je izveštaje da su bezbednosne snage te zemlje možda koristile špijunski softver izraelske NSO Grupe, da prisluškuju mobilne telefone francuskog predsednika i drugih javnih ličnosti.

U saopštenju marokanska vlada kritikovala je međunarodni medijski konzorcijum koji istražuje navode o rasprostranjenoj upotrebi špijunskog softvera “NSO pegasus” za prisluškivanje novinara, aktivista za ljudska prava i političara u više zemalja, prenosi agencija AP.

Marokanska vlada zapretila je i pokretanjem pravnog postupka.

Francuski list “Mond” izvestio je da su mobilni telefoni predsednika Emanuela Makrona i 15 tadašanjih članova francuske vlade možda bili među potencijalnim ciljevima tog softvera u 2019. godini, po nalogu marokanske bezbednosne agencije.

Francuski “Radio Frans” je javio da su telefoni marokanskog kralja Mohameda VI i članova njegove pratnje takođe bili među potencijalnim metama.

Konzorcijum je identifikovao moguće ciljeve na osnovu procurele liste sa više od 50.000 brojeva mobilnih telefona, do koje je došla pariska neprofitna novinarska organizacija “Zabranjene priče” i grupa za ljudska prava “Amnesti internešnel”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar