U trendu

Mas: Nemačka za dijalog NATO i Rusije,ali to zavisi od Moskve

BERLIN – Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da bi Nemačka pozdravila obnavljanje dijaloga NATO-a i Rusije u okviru Saveta NATO-Rusija (NRC) koji se dve godine nije sastajao, ali je istakao da to zavisi od Moskve.

Savet NATO-Rusija (NRC) osnovan je 2002. godine s ciljem da se olakšaju konsultacije između severnoatantske alijanse i Rusije, ali s obzirom da su se međusobni odnosi pogoršavali, NRC se poslednji put sastao u julu 2019. godine.

„Verujemo da moramo da održimo dijalog. Ali, lopta je u dvorištu Moskve. Mi smo spremni i nadamo se da će u bliskoj budućnosti biti spremna i ruska strana“, rekao je Mas na samitu ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, preneo je Rojters.

Nakon što je Rusiji pripojen Krim 2014. godine, NATO je praktično suspendovao sve vidove saradnje sa Moskvom, ali dijalog u okviru NRC je oživeo 2016. da bi ponovo zamro 2019. godine, pa su danas odnosi između Rusije i Zapada na najnižem nivou još od hladnog rata.

Američki državni sekretar Entoni Bllinken ocenio je da pokušaji Rusije da destabilizuje Zapad i Kine da ojača svoju vojnu moć predstavljaju pretnje koje zahtevaju zajedništvo u okviru NATO-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.