U trendu

Maskova raketa Staršip konačno uspešno sletela

KEJP KANAVERAL – Prototip rakete kompanije Spejs Eks američkog milijaredera Ilona Maska, Staršip, uspela je da uspešno sleti, nakon četiri neuspešna pokušaja.

Staršip je poleteo sa lokacije te kompanije u Boka Čiku na jugu američke savezne države Teksas i dostigao planiran maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdeo, a zatim se vrhom nadole usmerio nazad ka Zemlji.

Nakon što se vratila u vertikalni položaj, letelica se mirno spustila.

Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen nastavlja da gori i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.

Mask je vest o uspešnom sletanju objavio na Tviteru koristeći jezik sprecifičan za svemirske letove: „Sletanje Staršipa nominalno!“

Ovaj uspeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Ilona Maska u razvoju letelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količien tereta i astronauta do Meseca i Marsa.

Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letelice na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letelice su eksplodirale pri sletanju ili neposredno nakon sletanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.