U trendu

Masovni antiindijski protesti u Kašmiru, usred teških borbi s 15 mrtvih

Masovni protesti protiv Indije izbili su danas u nekoliko oblasti indijskog dela Kašmira, usred teških borbi pobunjenika i vladinih snaga u kojima je poginulo najmanje 12 ekstremista i tri vojnika, naveli su zvaničnici.

Najmanje četiri civila su ubijena, a desetine su povredjene u najnovijem talasu antiindijskih protesta, koji su izbili pošto je vojska Indije započela operacije na jugu Kašmira, gde su podmladjene snage pobunjenika oživele pobunu.

Gradjani Kašmira, uglavnom omladina, otvoreno su godinama izražavali solidarnost s antiindijskim pobunjenicima i štitili ih u sukobima tokom vojnih operacija Nju Delhija.

Protesti su opstali, uprkos nedavnom upozorenju šefa indijske vojske da će oštra akcija biti preduzeta protiv onih koji bacaju kamenje tokom operacija protiv pobunjenika.

Danas su hiljade stanovnika izašle na ulice Kašmira, uzvikujući antiindijske parole i zahtevajući okončanje indijske vladavine nad Kašmirom, pošto je vojska u tri sela na jugu te oblasti pokrenula operacije protiv pobunjenika.

Desetine hiljada ljudi okupile su se na sahrani ubijenih pobunjenika, skandirajući „Odlazi, Indijo, povuci se“ i „Hoćemo slobodu“.

Oružani sukobi s najviše mrtvih u Kašmiru u poslednjoj godini počeli su prošle noći, kada su vladine snage napale tri sela posle prijave da se pobunjenici tamo skrivaju, navodi policija.

Kako se navodi, pobunjenici su pokušali da pobegnu posle napada na vladine snage, pucajući i bacajući bombe, ali su u razmeni vatre ubijeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.