U trendu

Masovno kršenje mera u Parizu, pune ulice i šetališta

PARIZ – Parižani su za vikend navalili na ulice francuske prestonice kako bi uživali u prolećnom suncu, uprkos tome što su u gradu ponovo uvedene stroge mere zaključavanja, piše britanski „Dejli mejl“.

Premijer Žan Kasteks prošle nedelje poručio je ljudima u Parizu, Lionu i Nici da ne izlaze iz svojih domova ukoliko to nije apsolutno neophodno, a zemlja je zatvorila sve radnje osim prehrambenih u pokušaju usporavanja trećeg talasa kovida.

Ipak, predsednik Emanuel Makron u petak je insistirao da se ljudima dozvoli da izađu i druže se, i odbacio priče o „zaključavanju“, rekavši da to nije pravi termin za opis novih mera, navodi „Dejli mejl“.

To je, kako navodi londosnki list, napunilo parkove i šetališta u Parizu tokom vikenda, zbog čega su stručnjaci upozorili da će se povećati stopa obolevanja, a neki kažu i da je Francuska “izgubila bitku” protiv virusa.

Nekoliko hiljada demonstranata takođe se okupilo u Parizu da se usprotivi novim merama zaključavanja, a u Marseju se oko 6.500 ljudi okupilo na uličnom karnevalu koji krši mere zaključavanja.

Učesnici su rekli da su se zasitili ograničenja – više od godinu dana nakon što su prvi put uvedena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.