U trendu

Mateo Renci optužen za nezakonito finansiranje partije

RIM – Tužioci u Italiji zvanično su optužili bivšeg premijera Matea Rencija za nezakonito finansiranje političke partije.

Tužioci u Firenci su saopštili da bi Renciju trebalo da se sudi nakon sprovedene istrage o navodnim nepravilnostima u finansiranju „Opena“, fondacije koja je novčano pomogla njegovom usponu od gradonačelnika Firence do premijera zemlje i lidera levičarske Demokratske partije (sada je lider centrističke partije Italia Viva ), piše Politiko.

Kako se navodi, u okviru istrage optuženo je još 10 osoba, među njima parlamentarci, poslovni rukovodioci i bivši predsednik fondacije, a među krivičnim delima koji im se stavljaju na teret su nezakonito finansiranje partija, korupcija, pranje novca i trgovina uticajem.

U istragu su uključene i četiri kompanije, uključujući „British American Tobačo Italia“.

Prema tužiocima, „Open“ je delovao kao da je deo Demokratske stranke i dobio je 3,5 miliona evra sredstava koja su potrošena na podršku političkim aktivnostima Rencija i njegovih saveznika.

Pripremno ročište biće održano 4. aprila, kada će istražni sudija odlučiti da li će se suđenje i nastaviti.

„Konačno će suđenje početi na sudu, a ne u medijima.Sada će Italijani moći da vide koliko su optužbe slabe i koliko su skandalozne metode koje koriste tužioci u Firenci“, poručio je Renci, navodi Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.