U trendu

Matis ne isključuje američke udare u Siriji

Američki ministar odbrane Džejms Matis napao je danas Rusiju zbog „neuspeha“ u uništavanju sirijskog hemijskog arsenala i rekao da ne isključuje američke udare na Siriju kao odgovor za navodni hemijski napad.

Matis je rekao da je „prva stvar“ koju treba razmotriti zašto se hemijsko oružje „još koristi“.

On je dodao da je Rusija garant sporazuma iz 2013. o potpunoj eliminaciji sirijskog hemijskog arsenala i naveo da Rusija deli odgovornost za navodni napad gasom.

„Pozabavićemo se tim pitanjem u saradnji s našim saveznicima i partnerima od NATO preko Katara i nadalje“, rekao je Matis novinarima pred početak sastanka s katarskim emirom.

Upitan da li isključuje mogućnost američkih vazdušnih udara na Siriju, Matis je rekao da „trenutno ništa ne isključuje“.

Tokom vikenda je predsednik SAD Donald Tramp pretio „velikom cenom“ za navodni hemijski napad u subotu. Sirijska vlada negira korišćenje gasa.

Jutros je napadnuta sirijska baza u centralnoj Siriji, a američki zvaničnici su rekli da je napad izveo Izrael. U tom udaru je poginulo 14 ljudi, medju kojima i Iranci.

Prošlog aprila je Tramp naredio napad krstarećim raketama na vojni aerodrom posle još jednog navodnog hemijskog napada za koji je okrivljena vlada Bašara el-Asada.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike