U trendu

Matvijenko: Lula da Silva potvrdio spremnost da unapređuje odnose sa Rusijom

BRAZILIJA – Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je danas da je novoizabrani predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva potvrdio spremnost da unapređuje rusko-brazilske odnose u različitim oblastima.

„Veoma je važno da je tokom sastanka novoizabrani predsednik potvrdio spremnost i zainteresovanost za unapređenje rusko-brazilskih odnosa u smislu povećanja obima trgovinske i ekonomske saradnje u naučnoj, tehničkoj, ekološkoj i drugim oblastima“, rekla je Matvijenko koja je predvodila rusku delegaciju na inauguraciji Lula da Silve, prenela je agencija TAS S.

Dodala je da je Lula podržao ideju hitnog pokretanja komisije na visokom nivou, koja, kako je rekla. „nažalost, nije radila već nekoliko godina iz više razloga, uključujući i subjektivne“.

Takođe je rekla da je Lula da Silva podržao potrebu za aktiviranjem Poslovnog saveta Rusija-Brazil, „koji veoma efikasno radi sa biznisom i u Rusiji i u Brazilu i uspostavlja kontakte i veze“.

„Moram reći da se trgovinsko-ekonomski odnosi između naših zemalja razvijaju veoma dinamično. Ove godine očekujemo da ćemo dostići nivo od oko devet milijardi dolara“, istakla je Matvijenko.

Novi predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva položio je ranije danas zakletvu u Kongresu.

Luli da Silvi je ovo treći predsednički mandat.

On je bio na čelu države u dva mandata, od 2003. do 2010. godine, a bivšeg predsednika, krajnjeg desničara Žaira Bolsonara pobedio je na izborima u oktobru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.