U trendu

MC Srebrenica oštro reagovao na obracanje Abazovića

POTOČARI – Memorijalni centar Srebrenica i direktor tog centra Emir Suljagić oštro su danas reagovali na govor crnogorskog premijera Dritana Abazovića tokom komemoracije u Potočarima, gde je Abazović rekao da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima i da ga nisu počinile vojske već politike“.

Memorijalni centar Srebrenica zahvalio je na Tviteru Abazoviću što je bio danas u Potočarima, ali tvrdi da „genocid jeste počinjen nad Bošnjacima“.

Iz ovog centra kao argument za te tvrdnje navode da „motiv ubijanja nije bilo ‘ubijanje ljudi’ već ubijanje i uništenje jednog naroda“.

„To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih,“ poručili su iz Memorijalnog centra.

Oglasio se i direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić, koji je na Tviteru naveo da je Memorijalni centar Srebrenica tek u ponoć 10. jula dobio spisak govornika, koji je u nadležnosti Organizacionog odbora, ne objašnjavajući u kakvoj je to vezi sa onim što je rekao Abazović.

„Izvinjavam se porodicama žrtava genocida što su morali slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na 100 metara od mezarja,“ napisao je Suljagić.

Abazović je u svom obraćanju rekao da prošlost ne možemo da promenimo, ali možemo budućnost.

„Na nama je da izaberemo da li želimo da živimo u balkanskoj međi ili da pogledamo istini u oči, da ne negiramo nikoga, da pružimo podršku porodicama žrtava. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske nego politike. Politike zla, smrti i prevare“, poručio je Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar