U trendu

Medicinske sestre danas i sutra štrajkuju u Britaniji

LONDON – Hiljade medicinskih sestara u Britaniji izašlo je danas na ulice u novom protestu sa zahtevom da im budu povećane plate, a ne nazire se kraj talasu štrajkova koji je vrši dodatni pritisak na preopterećen zdravstveni sistem u Velikoj Britaniji, prenosi AP.

Dve 12-časovne obustave rada u sredu i četvrtak pogodiće oko četvrtinu bolnica i klinika u Engleskoj.

Hitna pomoć i lečenje teških onkoloških pacijenata će se nastaviti, ali će hiljade zakazanih termina i procedura verovatno biti odloženo, navodi američka agencija.

Medicinske sestre, ekipe hitne pomoći, mašinovođe, rukovaoci prtljaga na aerodromu, granično osoblje, instruktori vožnje, vozači autobusa i poštanski radnici, svi su oni obustavljali svoj rad poslednjih meseci u znak protesta, zahtevajući veće plate koji bi realno pratile povećanje troškova života.

Inflacija u Velikoj Britaniji dostigla je 41-godišnji maksimum od 11,1 odsto u oktobru, podstaknuta naglim rastom troškova energenata i hrane, pre nego što je u decembru pala na 10,5 odsto.

Sindikat medicinskih sestara traži povećanje plata od pet odsto iznad inflacije, iako je saopšteno da će prihvatiti i nižu ponudu.

Britanska vlada tvrdi da bi povećanje plata u dvocifrenom procentu u javnom sektoru dovelo do još veće inflacije.

Vlada je razbesnela sindikate i uvođenjem zakona koji će prioritetnim radnicima otežati štrajk postavljanjem „minimalnih nivoa bezbednosti“ za vatrogasce, hitnu pomoć i železnicu, kojih se moraju pridržavati tokom obustave rada.

Sindikat medicinskih sestara Kraljevskog koledža najavio je još dva dana štrajka sledećeg meseca, kada se čini da će se poremećaji u ekonomiji intenzivirati, pošto će 1. februar biti dan sa najvećim brojem štrajkova do sada, kada neće raditi nastavnici, mašinovođe, državni službenici i univerzitetsko osoblje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.