U trendu

Mediji: Dolazak Nehamera u ZGB je dan D za HR u Šengenu

ZAGREB – U Zagreb sutra dolazi austrijski kancelar Karl Nehamer, a glavna tema razgovora sa domaćinom, premijerom Andrejem Plenovićem, biće austrijsko protivljenje širenju Šengena.

Hrvatska N1 tv. stoga dan posete austrijskog kancelara Hrvatskoj najavljuje kao „dan D“ za premijera Plenkovoća, koji, kako prenose drugi hrvatski mediji, mora pokazati „svu raskoš diplomatskih i pregovaračkih veština da bi austrijskog kancelara uverio da Hrvatska mora postati deo šengenskog rostora i da problem s migrantima koji ističu zapravo nema veze s Hrvatskom“.

Austrijski kancelar je, podsećaju, dvaput rekao da nije vreme za proširenje Šengena, a većina sagovornika N1 smatra da Austrija to radi zbog svojih unutarnjih prilika, jer za dva meseca imaju lokalne izbore i to je tema koja bi tamošnjoj stranci trebalo da donese određene poene.

Rumunija i Bugarska od 2011. godine čekaju ulazak u Šengen, Hrvatska ipak ne toliko dugo i smatralo se da će finale kad bi sve tri zemlje trebalo da uđu proći glatko, i da će na glasanju ministara Saveta Evrope sve proći bez problema, ali to se ipak nije dogodilo, navodi se u analizi N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.