U trendu

Mediji: Neonacistički pokret uznemiravao glasače i novinare

STOKHOLM – Švedski mediji javljaju da su pripadnici neonacističkog pokreta, među kojima ima i učesnika na današnjim parlamentarnim izborima, uznemiravali glasače i novinare na više glasačkih mesta.

List „Svenska Dagbladet“ navodi da su članovi Nordijskog pokreta otpora ušli na birališta i pokušali da fotografišu glasače, glasačke listiće i novinare, prenosi AP.

Švedski list napominje da su ovakvi incidenti izazvali uznemirenost na glasačkim mestima u Bodenu, Ludviki i Kungalvu.

Istovremeno, švedski tabloid „Ekspresen“ intervjuisao je predstavnicu desničarske partije Švedske demokrate, Emiliju Orfanu, koja je rekla da su njoj i pristalici njene stranke pretila dva mlada muškarca koji su ih nazvali „prokletim rasistima“.

U Švedskoj su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima, preneo je AP, uz ocenu da će ovo biti među najnepredvidijim i najuzbudljivijim izbornim trkama viđenim u ovoj skandinavskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, a razlog je – žestoka debata o migraciji koja je obeležila kampanju.

Ovo su prvi izbori nakon što je švedska vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju sa deset miliona stanovnika, što je, inače, najviše migranata u nekoj članici EU u odnosu na broj stanovnika.

Američka agencija naglašava da je malo verovatno da će ijedna od stranaka koje učestvuju na izborima uspeti da osvoji 175 poslaničkih mesta, odnosno većinu u parlamentu koji ima 349 poslanika.

Premijer Stefan Leven nazvao je juče, u samom finišu predizborne kampanje, „rasističkom“ sve popularniju desničarsku partiju Švedskih demokrata.

Leven, lider socijaldemokrata, optužio je neke svoje protivnike da se spremaju za saradnju s desničarima, uz obećanje da se to neće dogoditi.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana.

Osim toga, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto pre četiri godine na 20 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar