U trendu

Mediji: Netanjahu prihvatio zahtev ultraortodoksnih za rodno odvajanje na javnim mestima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je tokom neuspelih razgovora o obrazovanju vladajuće koalicije u maju prihvatio zahtev ultraortodoksnih partija da se dopusti rodno odvajanje na javnim mestima, javljaju izraelski mediji.

U nacrtu sporazuma Netanjahuovog konzervativnog Likuda s partijom Ujedinjena Tora judaizam koji je procurio u medije se navodi da će „u roku od 90 dana vlada izmeniti zakon tako da će biti dozvoljeno da se pružaju javne usluge i (organizuju) javni dogadjaji (izmedju ostalog) u kojima su muškarci i žene razdvojeni“.

U dokumentu se dodaje da odvajanje ne predstavlja diskriminaciju.

Takodje se zabranjuje pojedincima da tuže organizatore takvih dogadjaja zbog rodne diskriminacije.

Ultraortodoksne grupe su i ranije vršile pritisak na rodno odvajanje u javnom transportu na primer ali su sudovi presudjivali da se radi o diskriminaciji.

Odgovarajući na ove izveštaje u medijima Likud je objavio saopštenje da dogovor o tome nije bio konačan i da je Netanjahu težio da ublaži zahteve, ne samo Ujedinjene Tore judaizam već i verske partije Šas i Unije desnih partija o pitanjima države i vere.

Nacionalistička sekularna partija Izrael naš dom Avigdora Libermana koja je odbila da udje u Netanjahuovu koaliciju do predvidjenog roka 29. maja, čime su izazvani novi izbori zakazani za septembar, ocenila je da ovaj izveštaj javnog radija Kan novi dokaz da se lider Likuda „povinovao svim zahtevima ultraortodoksnih u kolalicionim pregovorima“.

„Poništenje zabrane rodnog odvajanja je novi korak ka pretvaranju države Izrael u državu halahe (verskog prava)“, navela je Libermanova partija.

Netanjahuovi pregovori o osnivanju nove vlade posle izbora 9. aprila propali su zbog spora o zakonu za regrutaciju ultraortodoksnih Jevreja, na kojem je insistirao Liberman.

Ta tema je već dugo razlog negodovanja sekularne većine izraelskih Jevreja za koje je služenje vojske obavezno.

Ultraortodoksni čine danas samo sedam odsto odraslog stanovništva u Izraelu, ali njihovi praunuci će činiti polovinu sve izraelske dece za dve generacije izjavio je za AP Dan Ben-David se Univerziteta Tel Aviv, ekonomista i predsednik institucije Šoreš za socioekonomska istraživanja koji je proučavao trendove u toj zajednici.

On zato smatra da se problemima koji će iskrsnuti valja sada pozabaviti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.