U trendu

Mediji u BiH: Glavne teme EU i Kosovo

SARAJEVO – Mediji u BiH najavljuju posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, a kako navodi Avaz, glavna tema razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem trebalo bi da budu evropske integracije.

Dok mediji u Srbiji, kako se navodi na sajtu, ocenjuju da Makron dolazi da pokaže kako je Pariz i dalje znacajan igrač na svetskoj politickoj sceni, navodeći kako Beograd Makrona docekuje u svetlu njegove nedavne, ne baš optimisticke poruke da ne podupire proširenje EU, u Jelisejskoj palati ističu kako Makron u Beograd dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava proces približavanja Srbije evropskim integracijama.

Avaz navodi da će jedna od tema tokom susreta predsednika Srbije i Francuske biti i problem Kosova, prenoseći pisanje beogradskih medija koji se pozivaju na izvore iz Jelisejske palate da zvaničnom Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu.

RTRS podseća da će Makron posetiti samo Srbiju i da neće ići ni u jednu drugu zemlju regiona, kao ni u Prištinu.

Oni prenose pisanje beogradsake štampe da se na taj nacin šalje poruka da Francuska na Srbiju gleda kao na kljucnog igraca u regionu.

I RTRS navodi da će glavna tema razgovora Makrona i Vucica biti evropske integracije, kao i da će „Vučić pokušati da otkravi Makronov cvrst stav da nijedna zemlja ne može u Uniju pre 2028. godine“.
RTRS navodi da će se „na stolu“ naći i prekid u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da će Vučić podsetiti Makrona na provokacije Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, od formiranja vojske Kosova do uvođenja taksi na robu iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar