U trendu

Medijski panel: Ključ u verodostojnosti informacije

SANKT PETERBURG – U Sankt Peterburgu danas je počeo Međunarodni ekonomski forum, a jedan od panela bio je posvećen ulozi medija u vreme konflikata.

O tome da li su mediji u sukobima učesnici ili posmatrači diskutovali su direktori vodećih svetskih novinskih agencija kao što su Fabris Fris iz AFP, Geri Pruit iz AP ili Sergej Mihajlov iz ruske agencije Tas s, pod čijim je pokroviteljstvom i održan panel, i drugi.

Mihajlov je ocenio da mediji igraju veliku ulogu u rešavanju konflikata, jer vrlo često objektivno i pošteno novinarstvo može da doprinese gašenju požara u početnoj fazi.

“Danas, kada su konfrontacije u svetu dostigle vrhunac, ljudima smo posebno potrebni mi, mediji, kao instrument koji može da spreči izbijanje konflikta. I , kao što pokazuje praksa, mediji mogu da obuhvate masovni auditorijum i učine ga ucesnikom procesa izgradnje mira”, rekao je on.

Istakao je da novinari eticka načela nikad ne smeju da gube iz vida kada izveštavaju o oružanim sukobima i da izbegavaju pozive na nasilje, kao i da ne šire paniku kroz vesti.

Kada je reč o “fejk” vestima Mihajlov kaže da treba uvek imati na umu da nije reč o nekoj modernom terminu, već o laži.

Prvi čovek američke novinske agencije Asošijted pres Geri Pruit uveren je da je osnovna uloga novinskih agencija da objavljuju vesti zasnovane na činjenicama.

“Mi govorimo o činjenicama i to su te kockice koje čine temelje verodostojne informacije”, rekao je on.

U digitalno doba moguće je održati pažnju auditorijuma samo objektivnim vestima, a poslednjih godina primetna je uznemirujuća tendencija da društvene mreže brže ‘prošire’ neku vest i privuku pažnju velikog broja čitalaca, nego što tradicionalni mediji emituju verodostojnu vest, kaže on i dodaje da su činjenice sada ugrožene.

“Činjenica ostaje kraljica novinarstva. Mi smo dužni da zaštitimo građansko društvo od političara. Ako stajemo na nečiju stranu onda potkopavamo sopstvenu snagu, a snaga se zasniva na činjenicama”, naglasio je on.

Generalni direktor Frans presa Fabris Fris kaže da je glavni problem u reporterskom radu obezbediti svedočenje očevidaca, verodostojnu informaciju i boriti se protiv lažnih vesti.

“U doba masovne dezinformacije i lažnih vesti mi smo dužni da propovedamo istinu, da je širimo što pre jer se laž širi veoma brzo i može da dovede do katastrofalnih posledica”, rekao je Fris.

Naveo je da je u AFP nedavno formirano odeljenje za verifikaciju vesti, koje proverava vesti koje stižu iz 25 zemalja.

“Dužni smo da ljudima govorimo šta je činjenica a šta nije, moramo da se borimo protiv dezinformacije”, dodao je Fris.

Direktor španse agencije Efe Hose Manuel Sans je rekao da je misija novinara da pomognu čitaocima da se orijentišu u svetu.

“Treba da objasnimo čitaocima sve u vezi određenih procesa, da ih shvatimo, ali to nikako ne znači da treba u tim procesima da postanemo zainteresovana strana”, rekao je on.

Glavna strast novinskih agencija je, prema njegovim rečima, verodostojnost.

I u toj agenciji je oformljen tim za verifikaciju, gde se radi na osnovu španskih standarda I standarda međunarodnih medija.

Generalni direktor iranske agencije IRNA Sajed Zija Hašemi smatra da mediji ne mogu da budu nemi posmatrači onoga što se zbiva.

“Uveren sam da mediji treba da igraju konstruktivnu ulogu u međunarodnim odnosima, da pomažu u rešavanju konflikata, štaviše mogu doprineti sprečavanju potencijalnih budućih konflikata.”

Izvršni direktor japanske agencije Kjodo Hiroki Sugita pozvao je novinare da smanjuju nacionalni element prilikom izveštavanja i da vesti baziraju na činjenicama a ne na emocijama i raspoloženjima.

I direktorka albanske novinske agencije ATA Armela Krasnići ističe da se u poslednje vreme broj konflikata povećava upravo zbog lažnih vesti na društvenim mrežama.

Pozvala je kolege da u određenim situcijama zanemare brzinu i usredsrede se na verodostojnost informacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar