U trendu

Među prioritetima Bajdenove posete Aziji pitanje S. Koreje

VAŠINGTON – U vrhu dnevnog reda Bajdenove turneje po Aziji po svemu sudeći biće i pitanje Severne Koreje, čiji je lider Kim Džong Un odustao od zamrzavanja testiranja interkontinentalnih balističkih raketa.

Postoje indicije da je Pjongjang spreman da nastavi i testiranje nuklearnih bombi možda i dok je Bajden u regionu, prenosi Rojters.

„Saradnja SAD sa Južnom Korejom i Japanom samo će nas ojačati u suočavanju sa daljim provokacijama Severne Koreje“, izjavio je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan odgovarajući na pitanje o mogućnosti pomenutog testiranja oružja za masovno uništenje

On je dodao da su SAD poručile saveznicima i Kini da bi takva provokacija tokom Bajdenove posete „dovela do prilagođavanja načina na koji je američka vojska pozicionirana u regionu“.

I novi južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol istakao je da će zauzeti oštriji stav prema Pjongjangu od svog prethodnika i očekuje se da će s tim u vezi zatražiti pomoć Bajdena, a upozorio je na preventivni udar ako postoji znak skorog napada i obećao je da će ojačati sposobnost za odvraćanje tako nečeg.

S druge strane, Severna Koreja je ignorisala pozive da se vrati diplomatiji.

Vašington je poručio da je otvoren za direktne razgovore sa Kim Džong Unom u bilo kom trenutku, ali nije javno ponudio nove ideje o tome kako nagovoriti rukovodstvo Severen Koreje na razgovor.

Bajden je takođe odlučio da ne poseti demilitarizovanu zonu koja odvaja Južnu od Severne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar