U trendu

Medojević i Knežević uskoro na slobodi

PODGORICA – Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnom odredbu Zakonika o krivičnom postupku na osnovu koje je Viši sud u Podgorici odredio zatvor poslanicima Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću, što znači da će njih dvojica moći da idu kući čim dobiju rešenje Ustavnog suda.

„Vijesti“ navode da advokati još nisu dobili rešenje suda.

„Pomoćnici Medojevića i Kneževića su od početka bili u pravu. Viši i Apelacioni sud nisu povredili Ustav, već zakon koji je protivustavan. U jednom momentu je stavljena tačka da više nikom ne može da padne na pamet da svedoke, bilo kog građanina Crne Gore ili bilo kog svedoka u bilo kom postupku smešta u Spuž ili iza rešetaka jer mu se ne dopada nešto što se progovori“, rekao je advokat Miroje Jovanović, prenosi CDM.me.

Kako je dodao, Ustavni sud se prvi put susreo sa ovakvom situacijom.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je, povodom odluke Ustavnog suda da privremeno pusti iz zatvora Nebojšu Medojevića, da je to mala, ali važna pobeda i da ne treba pristajati na protivustavne odluke.

„Ovo je mala pobeda, ali veoma važna, jer smo pokazali otporom da možemo da dođemo do rešenja koja su u interesu svih građana Crne Gore. Ne odustajemo od naše borbe“, rekao je Mandić, u obraćanju novinarima u skupštinskom holu.

Ustavni sud Crne Gore privremeno je danas obustavio rešenje Apelacionog i Višeg suda o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževica.

Ustavni sud je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti odredbi Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), kojom je propisana i mogućnost zatvaranja svedoka koji odbija da svedoči.

Ustavne žalbe podneli su advokati Medojevića i Kneževića na rešenje Višeg i Apelacionog suda kojim im je određena kazna zatvora do 60 dana zbog odbijanja da svedoce u predmetima koje, povodom njihovih tvrdnji formiralo, Specijalno tužilaštvo.

Na sednicama prvog i drugog veća Ustavnog suda juče nije postignuta jednoglasnost o predlozima odluka sudija izvestilaca Mevlide Muratović i Milorada Gogića.

Predsednica Veća sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić predložila je pokretanje postupka za ocenu ustavnosti dela odredbe člana Zakona o krivicnom postupku kojom je propisana i mogućnost zatvaranja svedoka koji odbija da svedoči.

Lopicic je predložila obustavu rešenja koja su doneta na osnovu navedene odredbe zakona i da se odmah naloži obustava prinudnih mera zatvaranja podnosilaca ustavnih žalbi.

Medojević je uhapšen u noći između 30. novembra i 1. decembra posle sednice parlamenta i bez oduzimanja poslaničkog imuniteta nalazi se u zatvoru, dok je Knežević danima u zgradi Skupštine Crne Gore i time izbegava hapšenje.

On je uhapšen po nalogu koji je izdao podgorički Viši sud jer je odbio da saopšti ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost koji mu je saopštio da je glavni specijalni tužilac Mlivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 evra kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju poznatoj kao „Carine“.

Potom je kažnjen sa još dva meseca zatvora jer je odbio da svedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine, da je Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Knežević odbija da saopšti podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 evra da mu ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.