U trendu

Medunarodna konferencija Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

BAD RADKERSBURG – U austrijskom gradu Bad Radkersburgu održava se konferencija „Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav“ koja je okupila više od 120 naučnika koji se bave očuvanjem prirode, zaposlenih u javnim ustanovama, nevladinim organizacijama i lokalnih partnera.

U pitanju je trodnevna konferencija koja je otvorena sinoć, a održava se na prvu godišnjicu od kako je UNESCO priznao Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, takozvani Evropski Amazon.

Budući da se paralelno održava u dve države – Sloveniji (dvorac u Gornjoj Radgoni) i Austriji (Zenerhaus u Bad Radkersburgu), konferencija ima dva počasna domaćina – predsednika Slovenije Boruta Pahora i predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena.

Prvi u svetu „Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav“ predstavlja model prekogranične saradnje u očuvanju i održivosti regionalnog razvoja, a konferencija je organizovana u okviru Interreg projekta „Zaštita i obnova ekološke povezanosti na koridoru Mura-Drava-Dunav kroz međusektorsku suradnju“ (lifelineMĐ).

„Iako slavljenička, jer je tačno godinu dana otkako je UNESCO prepoznao Evropski Amazon, ova konferencija je ujedno i završna konferencija našeg lifeline MĐ projekta“, izjavila je koordinatorka projekta u Srbiji, Ivana Korn Varga iz WWF Adrije, navodi se u saopštenju.

Dodala je da je tokom tog projekta 12 projektnih i 17 pridruženih partnera iz pet zemalja marljivo radilo na naučnim studijama, merama očuvanja, razvoju vodećih dokumenata poput alata za obnovu, obrazovnim aktivnostima i konceptima za buduće uključivanje učesnika.

„Verujemo da će rezultati projekta predstavljeni na ovoj konferenciji poslužiti kao osnova za nadogradnju i dalje sprovođenje inicijative ‘Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav’ u budućnosti“, rekla je Korn Varga.

Cilj projekta lifelineMĐ bio je da se pripremi integrisana strategija obnove prekograničnog rečnog koridora za tri reke u pet zemalja, zasnovana na naučnom istraživanju, pilot merama i međusektorskom učenju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ovom konferencijom postavljeni dobri temelji za bolju komunikaciju među svim faktorima područja Evropskog Amazona – od raznih organizacija, univerziteta i instituta za zaštitu prirode, do javnih institucija i lokalnih zajednica.

„U svetlu klimatskih promena i stalnih pretnji, poput malih hidroelektrana, upravljanja rekama ili iskorišćavanja njihovih nanosa, ponovo je vreme za akciju i nove aktivnosti za očuvanje ovog rečnog područja“, dodala je Korn Varga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.