U trendu

Medvedev: Obamina administracija uništila odnose SAD i Rusije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocenio je da je administracija američkog predsednika Baraka Obame bila kratkovida i da je uništila odnose Vašingtona i Moskve, kao i da je Rusija spremna da doprinese poboljšanju odnosa s dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD.

Medvedev je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je za vreme Obaminog predsedništva pritisak na Rusiju dostigao „nezabeležene razmere“, a da ekonomske sankcije nisu donele nikome ništa dobro, prenosi danas TASS.

„Ne može biti ništa gluplje nego zabraniti ulazak u SAD liderima ruskog parlamenta, ministrima i biznismenima, čime je namerno smanjena mogućnosti potpunih kontakata i zatvoren prozor za saradnju“, napisao je Medvedev.

Prema njegovoj oceni, Obamina administracija je bila kratkovida po „tako važnom i kompleksnom pitanju kao što su odnosi s Rusijom“.

„Postojala je nada da će biti pametnija, obazrivija i odgovornija, uprkos razlikama u procenama kompleksnih medjunarodnih procesa, raznim pristupima ključnim odlukama, ulozi emocija i pritisku raznih političkih snaga“, napisao je Medvedev.

Dodao je da je najvažnija stvar ne zaboraviti da Rusija nije „banana republika“ i da je neprihvatljivo na taj način razgovarati sa zemljom koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN i koja ima „odbrambene sposobnosti jednake SAD“.

„Važno je setiti se da rusko-američki odnosi, bez preterivanja, odredjuju sudbinu velikih medjunarodnih inicijativa“, rekao je Medvedev, dodajući da dve zemlje moraju biti svesne zajedničke odgovornosti, što Obamina administracija nije uvek uspevala.

Svi su svesni, dodao je, da su SAD uvek pokušavale da upravljaju gotovo svim globalnim procesima, mešajući se u unutrašnje stvari različitih država i vodeći više ratova na stranoj teritoriji.

„Irak, Arapsko proleće, Ukrajina i Sirija su samo neki primeri takve nesmotrene politike proteklih godina. I dalje možemo da vidimo njihove posledice, od potpunog kolapsa političkih sistema u tim zemljama, do ratova koji su odneli hiljade života“, rekao je ruski premijer i dodao da je za to uvek postojalo objašnjenje – „interesi SAD“.

Zaključio je da je Obamina administracija „uništila odnose SAD i Rusije“ koji su pali na najniži nivo u proteklih više decenija.

„To je glavna spoljnopolitička greška koja će biti zapamćena u istoriji“, ocenio je Medvedev.

Na kraju je rekao da se i dalje ne zna kakav će biti pristup nove američke administracije odnosima s Rusijom.

„Ali nadamo se da će razum prevladati. I spremni smo da damo svoj doprinos u cilju poboljšanja odnosa“, napisao je Medvedev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.