U trendu

Medvedev otkrio zašto je podneo ostavku

Doskorašnji premijer Rusije Dmitrij Medvedev dao je intervju za Prvi kanal Rusije u kom je objasnio zbog čega je cela ruska vlada sa njim na čelu podnela ostavku 15. januara, nakon što se predsednik Vladimir Putin obratio naciji, zatraživši ubrzano rešavanje velikih socijalnih, ekonomskih, tehnoloških problema, prenosi RTS.

Dok pojedini poznavaoci političkih prilika u Rusiji ocenjuju da se Medvedev nije snašao u novim Putinovim planovima, on je izneo svoje razloge.

„Prva i najvažnija stvar koju sam rekao predsedniku na sastanku 15. januara jeste da njegova poruka ocrtava vrlo ambiciozne zadatke za politički sistem, koji u određenoj meri čak i menjaju ravnotežu moći u zemlji – ovo se odnosi na vladu, parlament, delom na predsednika, na pravusuđe“, rekao je Medvedev.

Ocenio je da, kako bi mogao da donosi sve te odluke, predsednik mora da bude apsolutno slobodan da diskutuje i preduzima mere bez obzira na bilo koji drugi faktor, uključujući i vladu.

Smatra da je vreme drugi faktor, pošto je funkciju premijera obavljao gotovo osam godina.

„Ovo je, posle svega, bio vrlo dug i komplikovan posao vezan za donošenje odluka o jako komplikovanim pitanjima. I to takođe treba uzeti u obzir“, istakao je Medvedev.

Bivši ruski premijer će ubuduće obavljati dužnost zamenika šefa Saveta za bezbednost. Poručio je da neće ići na duži odmor.

„Skijaću nekoliko dana, pa se vraćam i radiću. U tom smislu, nema posebnih promena, nastaviću da radim“, rekao je Medvedev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.