U trendu

Mej: Kažu da sam „teška žena“, i Junker je to uvideo

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da je poznata kao „teška žena“, a time je odgovorila na medijske navode o prošlonedeljnoj prilično neprijatnoj večeri sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Naime, posle sastanka u njenoj rezidenciji u Dauning Stritu, mediji su naveli da je Junker rekao da je sada „10 puta skeptičniji nego što je bio“ kad je reč o mogućnosti da se postigne dogovor o razlazu Britanije sa EU i novi trgovinski sporazum.

„Tokom kampanje uoči izbora za lidera Konzervativne partije, jedan od kolega me je opisao kao strahovito tešku ženu. Tada sam rekla da će sledeća osoba koja će isto to zaključiti biti – Žan-Klond Junker“, rekla je Mej danas za Bi-Bi-Si, prenosi Rojters.

Upitana da li smatra da je njen pristup u pogledu Bregzita realističan, s obzirom na kritike koje pristižu iz Brisela u vezi sa zahtevima Britanije, Mej je rekla da smo „nedavno videli da će pregovori povremeno biti teški“.

„Frankfurer Algemajne Cajtung“ naveo je da je Mej predložila Junkeru da se Britanija i EU dogovore o budućnosti državljana EU u Britaniji i Britanaca u EU na samitu u junu, ali da je on njoj jasno stavio do znanja da postoji suviše složenih pravnih pojedinosti da bi se to pitanje moglo tako brzo rešiti.

Na pitanje Bi-Bi-Sija da li se takav dogovor može postići u junu, britanska premijerka je priznala da to pitanje jeste složeno i da se mnogo detalja mora usaglasiti, ali je izrazila uverenje da se ljudima „u ranoj fazi“ mogu dati neka uveravanja u vezi sa njihovom budućnošću.

„Želim da to uradim“, poručila je premijerka Britanije.

Mej, koja je došla na čelo Konzervativne partije i britanske vlade ubrzo nakon glasanja o Bregzitu prošle godine, pozvala je birače da je podrže na izborima 8. juna kako bi ojačala svoju poziciju na predstojećim pregovorima o istupanju zemlje iz Unije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar