Mej uoči samita u Salcburgu: Blizu dogovora s EU o Bregzitu

LONDON – Velika Britanija i Evropska unija blizu su dogovora o uređenom Bregzitu, navela je u autorskom tekstu u nemačkom listu „Velt“ britanska premijerka Tereza Mej i pozvala Evropsku komisiju da zarad postizanja sporazuma unapredi sopstvenu poziciju uoči današnjeg početka neformalnog samita EU u austrijskom gradu Salcburgu.

Rojters prenosi da je Mejova navela da je potrebno da obe strane pokažu dobru volju kako bi se izbegao neuređeni izlazak Britanije iz evropskog bloka u martu naredne godine, u vezi sa čim postoje strahovi da bi mogao da izazove velike ekonomske probleme.

„Blizu smo postizanja uređenog povlačenja, što je suštinska osnova za izgradnju bliskog budućeg partnerstva. Da bi se stiglo do uspešnog zaključka i baš kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo unapredilo svoju poziciju, biće potrebno da EU učini isto. Nijedna strana ne može da zahteva ono što je neprihvatljivo drugoj, poput spoljne carinske granice između različitih delova Ujedinjenog Kraljevstva“, napisala je britanska premijerka.

Rojters navodi da danas u Salcburgu počinje dvodnevni sastanak lidera EU na kojem će biti održani razgovori za koje je britanski ministar za Bregzit Dominik Rab kazao da će biti „važna prekretnica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.