Mejova i Makron o najnovijem dogovoru o „bregzitu“

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da je Evropska unija odobrila njen „ključni zahtev“ za dodavanje klauzule o prevremenom odlasku u sporazum o šestomesečnom odlaganju „bregzita“.
Velika Britanija i EU dogovorile su se da odlože Bregzit do 31. oktobra, međutim, Mejova je rekla da želi da se to dogodi što pre, prenosi AP.

Prema njenim rečima, ako britanski poslanici podrže sporazum koji je dogovorila sa EU, Britanija bi mogla da napusti Uniju i pre 30. juna, što je datum koji je ona prvobitno tražila od EU za odlaganje.

Kako je rekla, Britanija se suočava s pravim izborima, a „raspored je jasan“.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je postignuti dogovor o odlaganju Bregzita za šest meseci, do kraja oktobra, „najbolji mogući kompromis“ kojim se štiti ostatak EU.

On je novinarima rekao da je to uradio kako bi zaštitio jedinstvo preostalih 27 članica EU i kako bi Velikoj Britaniji dao „više vremena za sporazum“ koji bi sprečio haos u trgovini i putovanjima pošto ta zemlja napusti EU, prenosi AP.

„Sada je na Britancima da budu jasniji sami sebi i sa svojim građanima da li žele da učestvuju u izborima za Evropski parlament narednog meseca, iako bi za nekoliko meseci mogli da napuste parlament“, rekao je Makron.

Među liderima EU Makron se najviše protivio dugom produženju već odloženog izlaska Britanije iz EU, međutim složio se sa drugim liderima da se Bregzit produži do 31. oktobra ove godine, navodi Tanjug.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.