U trendu

Mekalam: Talibansko zauzimanje AVG podsticaj za zavere

LONDON – Talibansko zauzimanje Avganistana ohrabrilo je ekstremiste i moglo bi dovesti do povratka velikih zavereničkih napada u stilu Al-kaide protiv Zapada, izjavio je danas direktor britanske obaveštajne agencije MI5 Ken Mekalam.

On je rekao da bi Velika Britanija mogla da se suoči sa većim rizikom zbog povlačenja NATO trupa i svrgavanja avganistanske vlade koju podržava međunarodna zajednica, preneo je AP.

„Terorističke pretnje ne menjaju se preko noći u smislu osmišljavanja zavera, kampova za obuku ili infrastrukture – stvari koje je Al-kaida imala u Avganistanu u vreme 11. septembra“, rekao je Mekalam u intervjuu BBC-u.

Prema njegovim rečima, iako je za režirane zavere i centralno organizovane delove terorizma potrebno malo više vremena da se obnove, preko noći se može dobiti psihološki podsticaj, moralni podsticaj ekstremistima, koji se već nalaze u Avganistanu ili u drugim zemljama.

„Dakle, moramo biti oprezni za porast inspirisanog terorizma, koji je za nas postao pravi trend u poslednjih pet do 10 godina, zajedno sa potencijalnim ponovnim rastom zavera u stilu Al-kaide“, istakao je on.

U Britaniji je u poslednje dve decenije izvedeno nekoliko nasilnih napada ekstremista inspirisanih islamistima.

Najsmrtonosniji je bio 7. jula 2005. godine, kada su četvorica bombaša samoubica ubila 52 putnika u metrou i autobusu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.