U trendu

Mekejn bi da protera turskog ambasadora iz Vašingtona

Američki senator Džon Mekejn, za kojeg Rojters navodi da je jedan od vodećih glasova u Kongresu SAD kada je u pitanju spoljna politika, danas je zatražio proterivanje ambasadora Turske u Vašingtonu nakon nasilja koje je izbilo između demonstranata i turskih bezbednjaka tokom nedavne posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

„Trebalo bi da proteramo do đavola njihovog ambasadora iz SAD… Takva stvar ne može da ostane bez diplomatskog odgovora“, rekao je predsedavajući senatskog Komiteta za oružane snage u intervjuu za MSNBC.

Mekejn je dodao da bi SAD u ovom slučaju mogle da preduzmu i pravne mere.

Zvaničnici SAD oštro su kritikovali tursku vladu nakon što se pojavio snimak na kom se pripadnici obezbeđenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana guraju pored policije i nasilno prekidaju protest koji se događa ispred ambasade Turske u Vašingtonu.

Na snimku se vide muškarci u tamnim odelima kako pesnicama i nogama napadaju malu grupu demonstranata i kako uzastopno šutiraju žensku osobu koja leži sklupčana na zemlji, prenosi AP.

Drugi hvata ženu za vrat i baca je na zemlju, a čovek koji je nosio ručni megafon nekoliko puta je udaren u glavu.

Ukupno je, kako se navodi, povređeno devet osoba.

Sukob se dogodio u rezidenciji turskog ambasadora u utorak, kada je Erdogan stigao posle sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući.

Video prikazuje ljude koji se guraju pored policije kako bi se sukobili sa malom grupom demonstranata prekoputa.

Zvanična novinska agencija Turske Anadolija u sredu je označila kurdske demonstrante kao „pristalice terora“.

Kako je agencija navela, oni su uzvikivali slogane protiv Erdogana, a Erdoganov tim je reagovao kako bi ih rasterao zato što „policija nije odgovorila na zahtev turske da intersveniše“.

Turska ambasada u saopštenju je osudila nasilno ponašanje demonstranata, navodeći da su oni „agresivno provocirali tursko-američke građane koji su se u miru okupili da pozdrave predsednika“.

Amerikanci turkog porekla odgovorili su u samoodbrani, a jedan od njih je teško povređen.

U video snimku koji je objavio „Glas Amerike“, vide se pripadnici policijskih snaga koji se bore da zaštite demonstrante i traže od muškaraca u odelima da odstupe.

Međutim, nekoliko muškaraca uspelo je da zaobiđe policajce i otrčalo je u park da nastavi sa napadom.

„Nasilje nikad nije prikladan odgovor na slobodu izražavanja i mi podržavamo ljudsko pravo na slobodu izražavanja i mirne proteste bilo gde“, navodi se u saopštenju portparolke američkog Stejt departmenta.

Kako navodi agencija, političari su takođe reagovali povodom incidenta.

„Ovo su SAD. Mi to ovde ne radimo. Ne postoji izgovor za ovakvu vrstu nasilničkog ponašanja“, komentarisao je američki senator Džon Mekejn na svom Tviter nalogu.

Kako se navodi, dvojica muškaraca su na licu mesta uhapšeni, a policija namerava da podigne optužnicu protiv ostalih koji su bili umešani u incident.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.